Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου


     Ολική αρθροπλαστική ισχίου (επίσης γνωστή ως αρθροπλαστική ισχίου) είναι μια κοινή ορθοπεδική διαδικασία και, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο κοινή. Η αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με ένα εμφύτευμα ή "πρόσθεση" ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επανέλθει ο ασθενής  στην κανονική του , καθημερινή δραστηριότητα.
     Η παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια ενιαία, μεγάλη τομή για να  αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου. Μια παραλλαγή αυτής της προσέγγισης είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούνται ένα ή δύο μικρότερες τομές. Ο στόχος της χρησιμοποιώντας μικρότερες τομές είναι να μειώσει τον πόνο και την ταχύτητα ανάκαμψης. Αντίθετα με τις παραδοσιακές ολική αντικατάσταση ισχίου, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός  θα συζητήσει διαφορετικές χειρουργικές επιλογές μαζί σας.
Περιγραφή
     Κατά τη διάρκεια της κάθε χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου, το κατεστραμμένο οστό κόβεται και αφαιρείται, μαζί με μερικούς μαλακούς ιστούς. Σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, μια μικρότερη χειρουργική τομή χρησιμοποιείται καθώς και λιγότεροι μύες γύρω από το ισχίο κόβονται ή αποσπούνται. Παρά τη διαφορά αυτή, ωστόσο, τόσο την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου και στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι τεχνικά απαιτητική και έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν ο χειρουργός και η ομάδα του, έχουν σημαντική εμπειρία.
Παραδοσιακή αρθροπλαστική ισχίου
Για να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο η αντικατάσταση ισχίου:
    •    Μια 15-20 εκατοστά  τομή γίνεται από την πλευρά του ισχίου. Οι μύες χωρίζονται και αποσπάται από το ισχίο η κεφαλή του μηριαίου οστού.
    •    Η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα μεταλλικό στέλεχος που τοποθετείται μέσα στο κοίλο κέντρο του μηρού, τότε ένα μέταλλο ή κεραμικό μπάλα τοποθετείται στο επάνω μέρος του στελέχους. Αυτή η μπάλα αντικαθιστά την κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή που αφαιρέθηκε.
    •    Η κατεστραμμένη επιφάνεια του χόνδρου της υποδοχής (κοτύλη) απομακρύνεται και αντικαθίσταται με μια υποδοχή μέταλλο. Βίδες ή τσιμέντο μερικές φορές χρησιμοποιείται για να κρατήσει την υποδοχή στη θέση του.
    •    Ένα πλαστικό, κεραμικό ή μεταλλικό διαχωριστικό παρεμβάλλεται μεταξύ της νέας κεφαλής και της υποδοχής για να επιτρέπουν την ομαλή ολίσθηση της επιφάνειας.
Ελάχιστα Επεμβατική Ισχίου
     Στην ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση ισχίου, η χειρουργική διαδικασία είναι παρόμοια, αλλά υπάρχει λιγότερη κοπή του ιστού που περιβάλλει το ισχίο. Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή αντικατάσταση ισχίου. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία που απαιτούνται για την προετοιμασία της κοτύλης και του μηριαίου οστού και για την σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
     Ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με έναν ή δύο μικρές τομές. Οι μικρότερες τομές επιτρέπουν λιγότερη διαταραχή των ιστών.
    •    Χειρουργική μονή τομή. Σε αυτόν τον τύπο της ελάχιστα επεμβατικής αντικατάστασης ισχίου, ο χειρουργός κάνει μία μόνο τομή που μετρά συνήθως από 5 έως 7  εκατοστά. Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του ασθενούς και τη δυσκολία της διαδικασίας.
    •    Η τομή  συνήθως τοποθετείται πάνω από την εξωτερική πλευρά του ισχίου. Οι μύες και οι τένοντες  αποσπώνται από το ισχίο, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό, τι στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. Έχουν συνήθως επισκευαστεί αφού ο χειρουργός τοποθετεί τα εμφυτεύματα. Αυτό ενθαρρύνει την επούλωση και βοηθά στην πρόληψη εξάρθρωση του ισχίου.
    •    Χειρουργική Διπλή τομή: Σε αυτόν τον τύπο της ελάχιστα επεμβατικής αντικατάστασης ισχίου, ο χειρουργός κάνει δύο μικρές τομές:
    ◦    Μια τομή 4 έως 5 εκατοστών πάνω από την βουβωνική χώρα για την τοποθέτηση της υποδοχής, και
    ◦    Μια τομή 2 έως 3 εκατοστών  πάνω από το γλουτό για τοποθέτηση του μηριαίου στελέχους.
    •    Για να εκτελέσει τη διαδικασία των δύο τομών, ο χειρουργός μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση από ακτινογραφίες. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση των δύο τομών απ’  ό, τι να εκτελέσει την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.
     Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση είναι παρόμοια σε μήκος με το παραδοσιακό παραμονής μετά αρθροπλαστική ισχίου - που κυμαίνονται από 1 έως 4 ημέρες. Φυσική μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της θεραπείας. Ο χειρουργός ή ένας φυσιοθεραπευτής σας θα σας δώσει συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσει να αυξήσει το εύρος της κίνησης και να αποκαταστήσει τη δύναμή σας.
Οι υποψήφιοι για ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου
Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση ισχίου δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και συνεκτιμά διάφορους παράγοντες, πριν από τον καθορισμό του εάν η διαδικασία είναι μια επιλογή για εσάς.
Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι για τις ελάχιστες διαδικασίες τομής είναι:  λεπτοί ασθενείς, νέοι, χωρίς προβλήματα υγείας και πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση το παραδοσιακό τρόπο.
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι λιγότερο κατάλληλες για ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου και άλλα. Επιπλέον, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν σημαντική παραμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου, εκείνοι που είναι πολύ μυώδης, και τα άτομα με προβλήματα υγείας που μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για
Συμπέρασμα
    Η ελάχιστα επεμβατική και με μικρή τομή χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι μια εξελισσόμενη περιοχή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και την αντοχή των εμφυτευμάτων.
     Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής αντικατάστασης ισχίου έχουν αναφερθεί. Περιλαμβάνουν λιγότερη ζημιά στους μαλακούς ιστούς, οδηγώντας σε μια ταχύτερη, λιγότερο επώδυνη ανάκτηση και περισσότερο ταχεία επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Τα υφιστάμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής δεν διαφέρουν από εκείνες της αντικατάστασης ισχίου γίνεται με την παραδοσιακή προσέγγιση.
     Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επέμβασεις έχουν κίνδυνο επιπλοκών. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν τραυματισμό νεύρου και αρτηρίας, προβλήματα στην επούλωση του τραύματος, λοίμωξη, κάταγμα του μηριαίου οστού, και λάθη στην τοποθέτηση των προσθετικών εμφυτευμάτων ισχίου.
     Όπως παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εκτελείται από ένα καλά εκπαιδευμένο, πολύ έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό. Ο Ορθοπεδικός χειρουργός σας, μπορεί να σας μιλήσει για την εμπειρία του στην  ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη από τις τεχνικές για την ατομική θεραπεία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου